MENIU

Moroșanu Adrian:
+40 727 603 890

Temporizator automat

Temporizatorul este un dispozitiv electronic care asigura timpi de functionare programabili cu durate variabile de la sute de milisecunde pana la câteva zeci de ore.

Cu acest tip de dispozitiv electronic se poate comanda orice aparat electric intr-o aplicatie de automatizare ce necesita functionare temporizata.

La acest tip de temporizator am modificat unele etaje de memorare a timpilor, dându-i posibilitatea folosirii lui in instalatiile de speriat pasarile si animalele care ar putea aduce daune sau ar deranja buna convietuire a omului.

Principalele date tehnice sunt:

  1. – tensiunea de alimentare 230 Vca.
  2. – tensiunea de iesire activa 12 Vcc
  3. – durata de repetitie aprox. 2 min. (reglabil)
  4. – durata de alimentare a tensiunii de iesire activa aprox. 10 sec. (reglabil)
  5. – sensor de lumina (noapte-zi)
  6. – etaj de standby
  7. – astabil de siguranta
  8. – monostabil activ
  9. – iesire activa +12 Volti prin releu de 2 Amperi

 

Instructiuni de montaj si folosire:

A. – Montarea senzorului de zi-noapte sau lumina

Montajul acestui sensor se face de obicei la coltul unui geam ce da cu vederea spre gradina, curte, în apropierea usi de intrare in locuinta, sub streasina acoperisului, sau in alte locuri cu vederea directa spre lumina zilei. Acest senzor find sensibil la lumina el trebuie orientat in asa fel încât lumina stradala, sau cea interioara din locuinta, sa nu cada pe el. Din constructie am prevazut o intârziere de câteva secunde, tocmai din motivul pe care l-ar avea lumina provenita de la fulgere, sau farurile masinilor ce ar trece prin preajma. Senzorul se lipeste cu orice adeziv care lipeste plasticul si materialul pe care vreti sa-l puneti, chiar si banda autoadeziva.

Dupa ce am pozitionat si montat senzorul de zi-noapte, pozitionam si cablul acestuia pana in apropierea locului unde am ales sa montam temporizatorul automat. Pozitionarea cablului se face cu prinderea prin cleme sau cuite care au la capat un plastic anume pentru asa ceva. Atentie sa nu treceti firul prin locuri care pot distruge izolatia rupe firele, sau smulge. Dupa terminarea pozitionarii la capatul firului se gaseste o mufa jack care se introduce in mufa mama a temporizatorului si care este notat „SENZOR” – mufa se introduce adânc pâna la capat. Dupa toate acestea se considera operatia de montare a senzorului încheiata.

B. – Montarea alarmei

Montajul acestei alarme se face în locul dorit de propietar in conditi de securitate cum ar fi: – alarma trebuie ferita de intemperii (ploaie, umiditate crescuta, surse de caldura excesiva etc.) Ferita de privirea hotilor si de a copiilor. Copii mai mici de 3 ani nu se tin in apropiere, datorita faptului ca aceasta alarma are 85 decibeli (dB), iar curba de zgomot este in apropierea undelor ultrasunet. Aceasta alarma are o mufa de conectare de o singura culoare sau de culori diferite in cazul cand sunt mai multe aparate, care sunt notate cu 1 si 2 in 1 legati firul verde care reprezinta minusul (-) alimentarii si in 2 legati firul rosu carte reprezinta (+) alimentarii. Atentie legarea gresita a acestor fire duce la defectarea alarmei si a stabilizatorului din temporizator.

Pentru a nu se gresi de multe ori fac instalatia gata montata ca un model, pentru viitorul proprietar, urmând ca acesta sa-si prelungeasca firele unde si cât vrea el. Montarea la mufa conector se face prin insurubarea in cele doua orificii. Cuplarea se face prin infigere in cei doi pini din placa electronica a alarmei. Se procedeaza cu firele ca si la senzorul de zi-noapte iar capetele lui se leaga la mufa jack unde firul rosu este + si firul verde este – (minusul de alimentare). Se introduce si aceasta mufa jack in temporizator, care este notat „ALARMA”.

C. — Montarea si reglajul Temporizatorului

Dupa ce conditiile de montare a alarmei au fost indeplinite si s-a montat, se trece la operatia de reglare a temporizatorului. De obicei în mare parte reglajele sunt facute in conditile de laborator, ele find dezbatute intre producator si client, dar sunt situatii de schimbare a domeniului de activitate a termostatului si pentru aceasta trebuie facute unele corectari de temporizare. Daca privim temporizatorul din fata in partea stânga observam un orificiu in dreptul careia scrie „Reglaj temporizare”, din acest semireglabil se regleaza timpul cât sa fie alimentata alarma – dat in secunde. Reglajul se va face cu o surubelnita mica cu vârful bun si fara sa se apese prea tare, se roteste usor (fin) spre dreapta, pentru min. si spre stânga pentru max. cu temporizatorul conectat la priza de 220V, senzorul si alarma find cuplate.

Se introduce temporizatorul in priza, alarma trebuie sa porneasca imadiat (afara trebuie sa fie ziua) iar ledul rosu trebuie sa fie stins, ramanand aprinse ledul verde (retea), galben (astabil de siguranta) si albastru (iesire activa). Dupa aprox. 10 sec. ledul albastru trebuie sa se stinga (iesire activa) iar alarma se opreste. Raman aprinse ledul verde (retea) si ledul galben (astabil de siguranta), acesta ne indica faptul ca termostatul functioneaza in parametri normali. având si rolul control automat al frecventei de tact al oscilatoarelor de timp.

Ai nevoie de acest produs?
Contactează-ne!