MENIU

Moroșanu Adrian:
+40 727 603 890

Instalație automată de udat florile, plantele, arbuștii

Caracteristici tehnice:

  • tensiunea de alimentare a instalației: 220 Vca
  • tensiunea de alimentare electro-valvă sau pompă: 12…220 Vcc. Sau Vca.
  • curentul maxim admis la bornele releului: 10 A
  • numărul de senzori de umiditate: max. 25 buc.

Această automatizare are un rol deosebit în viața oricărui iubitor de flori sau a celor care se ocupă de grădinărit.

Nu mai trebuie să pierdeți timpul să udați florile. Puteți pleca liniștiți în concediu sau în weekend, findcă are cine să aibe grijă de florile sau arbuștii dumneavoastră. Instalația controlează prin intermediul unor senzori, umiditatea pământului în funcție de evaporarea apei sau de „setea” plantelor dumneavoastră. Senzorii de umiditate dacă sunt mai mulți ei se leagă în serie și se înfig în pământ în apropierea rădăcinii plantei, în locurile cele mai umede pentru a prevenii inundația în cazul în care planta nu este expusă la soare sau sunteți pe partea de nord. Udarea se întrerupe în momentul când toți senzori au detectat necesarul de apă. Dacă unul din senzori nu este în pământul plantei, udarea nu se va întrerupe, deci dacă aveți mai mulți sensor puteți să-i înfigeți și pe ei lângă ceilalți care sunt deja înfipți la plante. Dacă de exemplu avem 10 ghivece cu flori e sufficient să montăm doar 2 senzori la doar două ghivece.

Punerea în funcțiune:

La o înălțime mai mare față de nivelul ghivecelor de flori montăm un rezervor de apă (sau un bidon de plastic în care a fost apă minerală la 5 – 10 litrii, depinde ce cantitate de apă considerați că va fii suficientă florilor, până va întoarceți din călătorie). Găuriți capacul și montați un știuț cu garnitură care se găsește la magazinele de instalații sanitare. Pe o bucată se lemn cu dimensiunile aprox. de 2 x 1 cm grosime, (iar lungimea depinde de cât de lung doriți să fie rândul de ghivece), legați din loc în loc un furtunel (că cel de la perfuzii de exemplu) de această bucată de lemn. La un capăt al furtunului se pune un dop sau se topește și se presează ca să nu curgă, iar la celălalt capăt se pune ieșirea unei electro-valve, intrarea acesteia se cuplează la stiuțul montat în capacul rezervorului sau recipientului de plastic. Din loc un loc în dreptul ghivecelor se taie furtunul de pe scândură de lemn și se montează câte un Teu, tot din plastic, în așa fel încât să fie ca un robinet sau o tată care va curge apă în ghiveci. După aceste operații se umple cu apă recipientul se infiltrează bine capacul cu stiutul respectiv, se întoarce recipientul cu fundul în sus. Electrovalva se conectează la Instalația elecrică automată care are un fir prin contactele releului de ieșire și unul direct la sursă de tensiune. 

Prezentăm o schiță electrică de funcționare:

Se introduce instalația în priză cu autorul stecherului, în acel moment ledul verde se va aprinde iar cel roșu va fi stins dacă pământul din ghivece este umed, dacă acesta este uscat ledul se va aprinde și electrovalvă se va deschide lăsând apă să circule prin furtun si să picure la flori. Se va avea în vedere să se facă o aerisire la rezervor pentru a nu se crea vaccum și apă sa nu mai poată curge. Imaginația fiecăruia poate aduce multe modificări benefice și de succes, noi am creat partea electronică fără de care controlul udatului în lipsa unei persoane nu

s-ar putea efectua. Puteți înlocui electrovalva cu o pompă dimensionată corespunzător suprafețelor de udat în solari mici sau rasadnite. La rezervor puteți adăuga instalație electronică de umplere cu apă.

Ai nevoie de acest produs?
Contactează-ne!