Detector de inundații de apartament
Sunt dese cauzele când se întâmplă la locuințele supraetajate, să te mai inunde vecinul de deasupra, ori la baie, ori la bucătărie, fie din vina lui, ori a unui bătrân ce locuiește cu el și este mai “senil”, ori a copiilor care în joaca lor cu apa, uită să închidă robinetul.
Dar să nu dăm vina numai pe oamen,i se întâmplă ca inundațiile să fie fără voia noastră, fie printr-o lucrare proastă a meseriașilor, fie prin calitatea materialelor care de multe ori lasă de dorit, iar atunci când ți-ai pus totul la punct în apartament, ba se sparge o conductă, ba un furtun de acord, ba o garnitură nu ține.
Cum cele mai dese inundații de apartament, din câte am studiat, până să mă convingă să fac acest aparat pe care l-am numit “Detector de inundații”, sunt atunci când nu suntem acasă sau noaptea, când dormim, suntem surprinși când după câteva ore bune de inundație să constatăm că frumoasa zugrăveală de pe perete este compromisă, atât ea, cât și unele bunuri materiale.
Dacă veți cumpăra acest detector de inundații, pagubele nu vor mai fi însemnate, pentru că el are o sursă de energie electrică proprie care, în cazul în care se ia curentul electric, trece în mod automat pe baterie de 9 volți. Este dotat cu mai mult senzor de umiditate care se montează de obicei la încheietura pereților despărțitori dintre etajul superior, în măștile de la baie sau bucătărie sau acolo unde există pericolul ca apa de la vecini poate să pătrundă în locuința ta.
![](https://mustangelectronic.ro/wp-content/uploads/2023/05/DSC00182-1024x768.jpg)
![](https://mustangelectronic.ro/wp-content/uploads/2023/05/DSC00197-1024x768.jpg)
Ce face detectorul de inundație în cazul în care locuința ta ar fi inundată?
Încă de la primele picături sau “transpirații” mai mari decât condensul care se creează atunci când facem baie apărute în masca sau la încheietura Pereților, detectorul de inundație intră în funcțiune și declanșează o alarmă puternică anunțându-ne să ne trezim deoarece suntem inundați, În cazul în care suntem acasă sau atenționează vecinul care ne inundă și știe că ne-am pus o asemenea automatizare să-și oprească apa sau să remedieze defecțiunea. Personal, am pățit o inundație când într-o zi citeam comod o carte și am fost întrerupt din lectura de un zgomot ciudat că un “pâsâit” ce venea din baie. Când am verificat ce se întâmplă în baia mea, am constatat că se rupsese furtunul flexibil, chiar de lângă Piulița de Prindere Filetată în mufa conductei de apă. Dacă eram plecat în oraș sau undeva la țară? Precizez că am cumpărat aceste “fitinguri” împreună cu meseriași calificați din magazin de renume, care are numai piese de marcă din străinătate. M-am lămurit și cu cele străine sunt tot de “caca-vax”.
Dacă nu-i vina vecinului, atunci inundația vine “mai de sus”, urmând ca acesta să-și anunțe pe cel de deasupra lui.
Prețul de cost al unui asemenea detector este aproape neînsemnat pe lângă paguba pe care o poate produce o inundație (zugrăveala, zidăria, gletul, faianța, instalația electrică, bunurile materiale, în special mobile etc.), pentru repararea acestor urmări ale inundației se recurge iar la meseriași, materiale, deranjul și confortul care afectează pe timpul reparației.
Plecând de la zicala: “Paza bună trece primejdia rea” și ți-ai dorit să faci în locuință un mic rai în care să-ți odihnești în liniște oasele obosite de muncă, nu refuza un asemenea detector de inundații. Sau dacă totuși refuzi această ofertă, atunci ești în situația penibilă să fii inundat. Amintește-ți că l-am creat și pentru tine.
Cum montezi detectorul de inundații?
Carcasa are găuri de prindere în perete cu ajutorul holșuruburilor sau coleșpanurilor adecvate. Însă nu vă sfătuiesc să vă găuriți pereții și nici carcasa detectorului care trebuie să fie ferit de umezeală. Încercați să lipiți cu un adeziv special și rezistent la umezeală. Se alege locul, unde montajul urmează să fie făcut (de obicei în apropierea unei prize de 220 volți sau a unei doze de legătură) pentru a se putea lega la rețeaua de curent.
După montarea carcasei, care conține automatizarea, se trece la pozarea senzorilor în locurile critice. La tipul de detector Mustang 70 sunt 2 canale independente pe fiecare canal pot fi montați mai mult senzori, respectându-se dimensiunile în totalitate. Senzorii se leagă numai în serie.
Senzorii se aplică cât mai aproape de suprafața peretelui cu o bandă adezivă specială, chiar “scoci” dacă permite zugrăveala sau cu o soluție anume. După montarea senzorilor care trebuie să fie cu cablajul imprimat în zig zag cu fața în sus (spre perete), vom poza firele de legătură (cât mai mascat cu putință pentru a nu strica esteticul) spre detectorul de inundații și le introducem în conectorul destinat acestora este bine ca montajul instalației detectorului de inundații să fie făcut de personal calificat în domeniul electric, ținând cont de alimentarea cu tensiune, se face și de la rețeaua de 220 volți curent alternativ. În lipsa unui specialist calificat, instalația se poate monta de proprietar fără conectarea ei la rețeaua de curent 220 volți, dar trebuie avut în vedere că întreaga instalație se alimentează din bateria proprie de 9 volți curent continuu care în acest caz, perioada de viață a bateriei scade cu 60 % din parametrii de ore de funcționare pentru care a fost proiectat. Am ținut să leg fire scurte la mufe, senzori și alarmă pentru a fi mai ușor înțeles de beneficiarul unui asemenea dispozitiv. El va putea încerca direct detectorul chiar de cum îl primește. Detectorul de inundații Mustang 70 nu are dotări de alimentare secundară cu 9 Volt tocmai pentru o siguranță mai bună în funcționare. Este singurul care este foarte eficient în protecția și siguranța bunurilor casnice, împotriva inundațiilor, datorată fie automatizărilor existente sau neatenția persoanelor din mediul înconjurător. Din cele 16 modele realizate a fost lider de piață cu o rată maximă de vânzări. Însă nici celelalte modele nu sunt depășite, fiecare are rolul său în gospodăria unui om harnic și priceput în automatizări agricole.
![](https://mustangelectronic.ro/wp-content/uploads/2023/05/DSC00141-1024x768.jpg)
![](https://mustangelectronic.ro/wp-content/uploads/2023/05/DSC001561-1024x768.jpg)
Punerea în funcțiune a detectorului de inundații Mustang 70.
Verificarea detectorului se face încă de la primire. După ce s-au studiat aceste instrucțiuni, se urmăresc următoarele: Se introduc jack-urile mici în cele 2 mufe din lateral la stânga detectorului, jack-urile se apasă cu grijă până se simte în pocnet ușor, iar tija este suficient introdusă. La fel se procedează și cu jack-ul care alimentează alarma. După ce s-a introdus și acesta în laterala din dreapta sus a detectorului se poate băga în priză. Senzorii nu trebuie să se atingă. Nu trebuie sa se audă alarma. După ce ați băgat în priză, trebuie să se aprindă LED-urile 2 și 3, care reprezintă cele 2 canale. De asemenea, trebuie sa fie aprins și ledul 5, care reprezintă prezența de tensiune. Se ia un pahar cu apă și se introduce unul din senzori complet în apă. Ledul albastru corespunzător Canalului respectiv se va stinge, dar se va aprinde ledul portocaliu care reprezinta prezenta inundație pe canalul respectiv. Se va aprinde și ledul roșu, care confirmă că trimite tensiune de alimentare alarmei de atenționare. Dacă se introduce și cel de-al 2-lea senzor se va stinge și cel de-al 2-lea LED albastru aferent canalului respectiv. Senzorii ar trebui să rămână în apă atunci când scoatem aparatul de sub tensiune pentru a se descărca toată tensiunea electrică din detector, dar nu-i nici o problemă dacă se scot senzorii pe rând, ștergându-se bine de apă. În cazul în care alarma nu se oprește și cele 2 leduri albastre nu se aprind, se scot cecurile senzorilor și se inversează între ei, normal cel cu fir verde trebuie să fie în laterala stânga sus. Dacă nici atunci nu se oprește alarma, atunci se scoate din priză și se așteaptă câteva minute pentru a se descărca condensatorii electronicii din montajul electronic. Sensibilitatea detectorului este destul de ridicată și expre aleasă pentru astfel de inundații. După verificare, puteți trece la montaj cu respectarea celor descrise mai sus. Firele de legătură le prelungiți cu condiția ca ele să nu fie prea groase sub 80 de ohmi/100m și de cele de la alarmă, iar cele de la senzori să nu fie mai lungi de 5m fiecare. Detectorul de inundații se va monta de regulă pe hol sau în altă parte, dar nu în mediul cu umiditate ridicata, tocmai pentru a nu se detecta o inundație falsă. Dacă nu v-ați convins de funcționare rugați vecinul să vă inunde sau rupeți o conductă.
Cumpărați acum, cheltuiți puțin! Asigurarea se lasă de multe ori așteptată, însă „paza bună trece de primejdia rea”.
![](https://mustangelectronic.ro/wp-content/uploads/2023/05/DSC001401-1024x768.jpg)
![](https://mustangelectronic.ro/wp-content/uploads/2023/05/INUNDATII-GALATI-apa-casa.jpg)